De vele functies en voordelen van aluminium

aluminium buis 1

Niet alleen de aluminium leverancier weet het: van alle metalen materialen is aluminium misschien wel het meest geschikt voor alle verschillende doeleinden. Aluminium is verwerkt in vrachtwagens en vliegtuigen, in meubels, in oprijplaten. Zelfs ons eten komt geregeld met aluminium in aanraking: niet alleen in de fabriek waar het verwerkt wordt, maar ook wanneer wij het zelf in aluminiumfolie wrappen, of opbakken in onze pannen. Sterker nog, onder E-nummer E173 mag aluminium zelfs als kleurstof ín voeding gebruikt worden! Toch wordt het meeste aluminium in de industrie gebruikt, want het materiaal kent vele voordelen ten opzichte van andere metalen.

licht, slijtvast en makkelijk te bewerken

Voor de wereldwijde industrie is aluminium een belangrijk materiaal dat veel goede eigenschappen kent. Eén van de grootste voordelen is dat aluminium ontzettend licht is: het weegt slechts één derde van het gewicht van brons of staal. Dit is handig in bijvoorbeeld de luchtvaart of de auto industrie, aangezien minder gewicht betekent dat minder brandstof verbruikt hoeft te worden. Bovendien is het materiaal slijtvast en bestendig tegen roesten. Spanningscorrosie (roestvorming door trekkende bewegingen) is wel een probleem, maar tegelijkertijd komt dit voor bij bijna alle metalen. Het materiaal kan met lasersnijders gesneden worden, en laat zich relatief gemakkelijk vormen.

Aluminium inslaan bij de groothandel

Wie zelf met aluminium aan de slag wil, kan zich melden bij de metaalgroothandel. Zij kunnen alle materialen leveren die nodig zijn voor het project waar je mee bezig bent. Of het nu gaat om buizen op maat, staven in elke lengte of verschillende typen aluminium platen, de groothandel heeft waarschijnlijk wel op voorraad. Vaak vragen zij wel een minimale afname: in veel gevallen gaat dit op gewicht. Wie kiest voor een plaat, kan gaan voor verschillende mogelijkheden: bijvoorbeeld een gladde plaat, of een ronde of vierkant geperforeerde plaat aluminium. Ook hebben zij vaak wel een plaat die als loopplank of oprijplaat te gebruiken is. Aluminium heeft zó veel functies.