Werkzaamheden boekhouder

Een boekhouder is cruciaal in ieder bedrijf. Maar wat zijn de werkzaamheden van een boekhouder? Dat verschilt per bedrijf. Als je een eigen eenmanszaak hebt zul je bijvoorbeeld je eigen boekhouding doen. Dan hebben je boekhouder werkzaamheden met name van doen met je administratie en jaarcijfers. Ook belastingen zijn daar onderdeel van. Voor grotere bedrijven is de boekhouding wat ingewikkelder. Dit kan niet altijd door één persoon gedaan worden en vraagt dan om een afdeling van verschillende boekhouders. We vertellen je hier meer over de werkzaamheden en de mogelijkheden om je op te leiden tot boekhouder.

Wat doet een boekhouder?

De werkzaamheden van een boekhouder bestaan uit een aantal elementen. Veel daarvan heeft met administratie te maken. Met name de financiële administratie. Deze stelt de boekhouder bijvoorbeeld samen, maar moet ook worden gecontroleerd. Ook maakt een boekhouder bepaalde berekeningen en rapportages. Belastingaangifte wordt ook door de boekhouder opgesteld. Daarnaast vallen het maken van verkoopfacturen, het verwerken van facturen en het debiteurenbeheer ook onder de werkzaamheden van een boekhouder. Er komt dus flink wat op je bord aan werkzaamheden voor een boekhouder.

Cursus en opleiding

Je kunt je laten opleiden tot boekhouder met het praktijkdiploma boekhouden. Dit is een nationaal erkend diploma dat door de Associatie wordt uitgegeven. Maar je kunt ook een kortere cursus volgen bij een opleiding boekhouden van Fabius. Daar leer je de nodige basis. Ook daarmee kun je aan de slag bij een bedrijfje of kun je je eigen boekhouding voor je eigen bedrijf netjes uitvoeren.