VOG voor werkgevers: wat is eHerkenning en hoe kom je eraan?

vog werkgevers

Een VOG voor werkgevers kan een belangrijk middel zijn om je personeel te screenen. Je wil natuurlijk mensen in dienst hebben waar je op kunt vertrouwen en die wettelijk bevoegd zijn om werk uit te voeren binnen jouw organisatie. Een VOG ofwel Verklaring Omtrent Gedrag is daarvoor van groot belang.

Zelf regelen of werknemer laten doen

vog werkgevers

Jij als werkgever bepaalt tegenwoordig hoe die VOG aangeleverd dient te worden. Je kunt van werknemers vragen dat zij een aanvraag doen via hun gemeente. Dit is hoe de aanvraag altijd ging. De werknemer moet dan een formulier invullen en dit bij de gemeente inleveren om de VOG te krijgen. 

De andere weg is digitaal. Je kunt als werkgever dan een verzoek tot informatie indienen. Jij vult een deel van de aanvraag in en de werknemer vult het andere deel in. Hierna ontvangt de werknemer de VOG via de post thuis en kan dit vervolgens aan jou leveren.

eHerkenning

vog werkgevers

Om online die aanvraag te regelen heb je wel eHerkenning nodig. eHerkenning is een gestandaardiseerd inlogsysteem, waarmee organisaties hun diensten veilig online toegankelijk kunnen maken. In principe is eherkenning de digitale handtekening van je bedrijf. Het controleert dan ook de digitale bevoegdheid van de persoon die een dienst of product wil afnemen online. Eherkenning is in feite een DigiD voor bedrijven.

Eherkenning vraag je aan via het internet of via je gemeente. Je hebt in ieder geval een KVK nummer nodig om de eHerkenning aan te vragen.