Code 95 voor bedrijven verplicht in Nederland

Nascholing

In Nederland is Code 95 voor bedrijven halen verplicht. Iedere beroepschauffeur die een vrachtwagen of bus bestuurt, moet in het bezit zijn van een basiskwalificatie. Je kunt deze kwalificatie halen tijdens een cursus code 95. Houd er rekening mee, dat de kwalificatie maar vijf jaar geldig blijft. Na deze periode zal er een nieuwe cursus gevolg moeten worden, om de basiskwalificatie te verlengen. Er zijn een aantal uitzondering op deze regel. Zo is het bijvoorbeeld voor medewerkers van hulpdiensten als de ambulance en brandweer niet noodzakelijk om deze cursussen te volgen. In dit artikel vertellen we je meer over het nut en de noodzaak van deze basiskwalificatie.

Code 95 voor bedrijven

Cursus Code 95 voor bedrijven aanvragen

Een cursus Code 95 voor bedrijven volgen kan op verschillende manieren. Er zijn een groot aantal Nederlandse rijscholen, die bijna wekelijks een cursus aanbieden om de basiskwalificatie te halen. Chauffeurs kunnen dit individueel doen, maar het is ook niet ongebruikelijk om dit als compleet bedrijf te doen. In dit geval behalen alle chauffeurs van hetzelfde bedrijf hun basiskwalificatie om de weg op te mogen met een vrachtwagen of bus. Houd in je achterhoofd dat het volgen van zo’n cursus in ieder geval 35 uur duurt per vijf jaar.

Veiligheid

Inhoud van een cursus voor Code 95

Zoals eerder vermeldt, bestaat een cursus voor het behalen van Code 95 in ieder geval uit 35 uur aan trainingen. Een deel van de trainingen wordt in de praktijk uitgevoerd, namelijk: 7 van de 35 uur die aan nascholing besteed moet worden. Het overige deel van deze uren kan worden besteed aan het bestuderen van de theorie. Gelukkig is het bij veel rijscholen mogelijk om een deel van deze uren thuis uit te voeren. Zo hoef je voor de theorie niet steeds op locatie te komen. Dit bespaart logischerwijs ontzettend veel tijd!